bs
Sadni materijal
Sadni materijal koji proizvodi Reprocentar jagodastog voća H&H Friut uglavnom podrazumjeva dominantno dvije kategorije, i to: kontejnerske sadnice, te sadni materijal kategorije zreli izdanak golih žila, a posebno, samo za neke kulture i korjenčiće.

Kontejnerske sadnice podrazumjevaju biljke zasađene u saksije različite zapremine ispunjene adekvatnim supstratom u kojem se njihov korijen nesmetano razvija. Uglavnom se pakuju u različite tipove pojedinačnih plastičnih saksija (razlikuju se spram zapremine) i u male stiropolne palete sa većim brojem biljaka, te u polietilenske vrećice.

Kontejnerske sadnice, i jagodastih vrsta voćaka, imaju niz prednosti u odnosu na klasične sadnice sa golim korijenom, a iste se ogledaju u sljedećem:

  • kako u rasadničkoj proizvodnji, tako i u kasnijoj tehnologiji uzgoja, predstavljaju viši stepen tehnološkog nivoa;
  • kontejnerske sadnice se mogu saditi tokom cijelog perioda vegetacije, a ne samo za vrijeme fenofaze mirovanja, s obzirom da takve biljke posjeduju supstrat u kojem se njihov korijen nesmetano razvija, tako da one tokom i nakon sadnje ne prekidaju svoj razvoj, odnosno ne zahtijevaju period aklimatizacije, već normalno isti nastavljaju. Međutim, treba voditi računa o njihovoj osjetljivosti na mraz kao i sušu tokom i nakon sadnje za vrijeme vrelih ljetnih dana;
  • veći je procenat prijema biljaka, a sama tehnika sadnje umnogome pojednostavljena;
  • lakše je uočiti određene fiziološke poremećaje, bolesti i štetočine na sadnicama;
  • jednostavnije su za manipulaciju, kao i održavanje do momenta sadnje na mjestu prodaje, te nakon sadnje zahtijevaju manje vode za navodnjavanje.

Kontejnerske sadnice mogu biti zelene, odnosno sa listovima obično krajem proljeća i tokom vegetacije, ili pak kao dormantne – u periodu mirovanja, bez listova, krajem jeseni i na početku proljeća.

Sadnice golih žila podrazumjevaju jednu godinu stare biljke, odnosno zrele izdanke bez lišća koji su se razvijali tokom tekuće godine, a iz rasadnika su izvađeni u jesen ili tokom zime, dakle za vrijeme perioda mirovanja biljke. Ovakav tip sadnog materijala može se saditi samo u periodu mirovanja biljaka (sezona jesen i proljeće), a kod istog treba posebno voditi računa da korijen ne bude izložen suncu i vjetru.

Proizvodnja sadnica kategorije zreli izdanak golih žila u 2012. godini je osavremenjena, te se iste u određenim količinama sada pakuju i prodaju kao dodatna kategorija tzv. presovane sadnice, odnosno njihov korijen biva obložen adekvatnom smjesom supstrata koja se čvrsto sabija uz isti i na kraju cjelokupan sadržaj umota u foliju.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko