bs
Otkup jagodastog voća
Reprocentar jagodastog voća H&H Fruit je vodeći otkupljivač u regiji svih vrsta jagodastog voća, a posebno maline i kupine iz intenzivnih zasada. U ovom segmentu istaknute odlike Reprocentra su: efikasnost, organizovanost, dolazak na lice mjesta, te tačnost u pogledu vremena.

Vlastitim vozilima dolazimo na adresu otkupnog mjesta ili pak, u slučaju većih količina direktno na parcelu. Otkupom je obuhvaćeno šire područje BiH, a posebno: Bugojno, Gornji i Donji Vakuf, Novi Travnik, Busovača, Fojnica, Konjic, Željezno Polje, Foča, Šipovo, Mrkonjić Grad i dr. Takođe, i svi proizvođači maline i kupine svoju robu mogu lično dostaviti na prijemnu rampu hladnjače koja se nalazi u neposrednoj blizini motela ‘Heko’ (magistralni put Bugojno-Split, izlaz iz grada prema Kupresu).

U segmentu otkupa kvalitet ulazne sirovine igra ključnu ulogu. Na vrijeme ubrani plodovi u adekvatnu ambalažu, tačno određene zapremine, te pravilno tretirani protiv određenih bolesti i štetočina, posebno truleži ploda, imaju najveći uticaj na kvalitet otkupljene sirovine.

Za berbu su najpogodniji rani jutrnji i kasni popodnevni časovi. Plodove treba brati u suhom stanju, obzirom da ukoliko su isti vlažni brže trule i sljepljuju se prilikom smrzavanja.

Ubrani plodovi se pažljivo stavljaju u holandeze (ili drugu ambalažu) u 2-3 reda, odnosno do 2,5 kg težine. Ambalaža u koju se stavljaju plodovi mora biti potpuno čista, ne smije biti kontaminirana gljivicama i drugim organskim i neorganskim nečistoćama, a posebna pažnja mora se obratiti na higijenu berača. Holandeze sa ubranim plodovima se slažu u hlad nadstrešice ili druga zasjenjena mjesta, a niukom slučaju se ne smiju ostavljati pod direktnim uticajem sunčeve svjetlosti.

Plodovi maline se po pravilu razvrstavaju u tri klase, ali generalno potrebno je da ispunjavaju sljedeće uslove:

  • da su zdravi i svježi,
  • da su u fazi tehnološke zrelosti,
  • da su bez stranog okusa i mirisa, zatim bez primjesa,
  • da su bez rezidua pesticida i da sadrže najmanje 7% suhe materije.

U cilju očuvanja kvaliteta, potrebno je na vrijeme izvršiti sve pripreme za što brže prihvatanje i dopremanje plodova maline od zasada do hladnjače ili drugih prijemnih mjesta. U toku transporta plodovi maline su izloženi različitim negativnim uticajima zbog kojih se u velikoj mjeri može smanjiti njihova upotreba vrijednost.

Iz intenzivne proizvodnje Reprocentar otkupljuje prvenstveno plodove sljedećih kultivara maline: ‘Vilamet’, ‘Miker’, ‘Tulamin’ i ‘Glen Ample’, ali smo otvorene i za sve ostale kultivare. Takođe, plodove od svih ostalih vrsta jagodastog voća od kojih Reprocentar proizvodi sadni materijal ulaze u otkup.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko