bs
Brusnica
Iz grupe brusnica Reprocentar jagodastog voća H&H Friut proizvodi sadni materijal krupnoplodne brusnice (Vaccinium macrocarpon), a ista predstavlja jednu od ekonomski veoma vrijednih vrsta iz grupe jagodastog voća u svijetu. Projeklom je iz Sjeverne Amerike i južne Kanade, a danas se komercijalno uzgaja u mnogim državama USA, Kanade i Čilea.

Preferira da raste na preplavljenim loacijama, veoma je izdržljiva na hladnoću, i zahtjeva kisela zemljišta. U komercijalnoj produkciji kreiraju se i održavaju močvare namjenski za uzgoj krupnoplodne brusnice, te se iste konstruišu tako da omoguće kontrolu vode tokom godine i obezbjede zaštitu od izmrzavanja u područjima sa hladnijim zimama.

Biljka krupnoplodne brusnice je niskorastućna, puzajuća, sa višegodišnjim nadzemnim sistemom kojeg čine drvenasta lozja. Lozja formiraju gustu mrežu preko površine zemljišta (poput tepiha), gdje puzajući prirast može biti i do 2 m dužine.  Pored puzajućih, brusnica ima i uspravno rastuće priraste koji se razvijaju druge godine iz pupoljaka na puzajućim, te nose cvjetove i plodove sljedeće godine. Uspravnorastuće stabljike rastu 5-20 cm godišnje, sa bazom koja se povija kako se uspravno izdužuje, stoga samo 12-20 cm ostaje u vertikalnoj poziciji.

Listovi brusnice su zimzeleni, i tokom vegetacije su tamno zelene boje i izraženog sjaja, dok u jesen isti poprimaju crvenkasto-smeđu boju, te kao takvi ostaju tokom zime.

Plod brusnice je boba 1-2 cm prečnika tamno crvene boje. Većina plodova brusnice formira se na uspravnorastućim prirastim, s tim da se i veoma mali broj istih može razviti na puzajućim stabljikama. Navodnjavanje brusnice posebno je važno tokom formiranja plodova, i oni vrlo često prirodno ne otpadaju od biljke kada sazriju, odnosno na prirastima se mogu zadržati tokom zime. Plodovi sazrijevaju 60-120 dana nakon zametanja, u zavisnosti od kultivara i vremena, i mogu biti brani od početka do kraja jeseni. Plodovi se obično beru kada su potpuno zreli, iako rani mraz može doprinjeti povećanju koncetracije šećera i istim, i na taj način povećati njihovu slatkoću

Brusnica ima veoma plitak korjenov sistem koji je vlaknaste građe, ali ne posjeduje korjenove dlačice. Ovo njih čini veoma osjetljivim na fluktuacije u pogledu vlažnosti zemljišta. Biljke brusnice takođe imaju koristi od dubokog  tresetnog, organskog malča da konzervira vlagu i obezbjedi određena hranjiva.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko