bs
Kultivari
Rasadnik Reprocentra jagodastog voća H&H Fruit proizvodi sadi materijal velikog broja kultivara ribizli i ogrozda različite boje ploda.

Kultivari ribizli

Većina sorti crvenih ribizli je samooplodna, stoga, samo jedan kultivar je potreban za produkciju plodova kod ove kulture. Kod crne ribizle ovom pitanju treba posvetiti posebnu pažnju, s obzirom da su samo noviji kultivari samooplodni, dok ostali nisu, ili su pak samo djelimično samooplodni, a kod nekih sorti plodovi se razvijaju partenokarpno (bez oplodnje). Prema tome, ribizle će sasvim sigurno producirati bolje i veće prinose plodova kada se u istoj plantaži uzgaja više od jednog kultivara, što se u komercijalnoj proizvodnji preporučuje.

Sorte crvene ribizle

‘Detvan’. Kultivar srednje sezone sazrijevanja porijeklom iz Slovačke. Biljke ovog kultivara su veoma bujne, robusne i uspravnog rasta, te se prilikom sadnje unutar reda preporučuje razmak od minimalno 1,5 m. Plodovi su krupni i sakupljeni u veoma duge grozdove, često sa 25 do 30 bobica unutar jednog grozda. Ovo je veoma visoko prinosni kultivar, a odlikuje se dobrom rezistentnošću na bolest poznatu kao siva plijesan ili trulež ploda.

‘Jonkeers van Tets’. Popularna rana do srednje rana sorta porijeklom iz Holandije. Plodovi su joj tamno crvene boje, mekani, imaju veoma dobar okus, a sakupljeni su u grozdove srednje veličine. Biljke cvjetaju rano, i ostvaruju visoku produktivnost. Rast habitusa nije unoforman. Biljke su rezistentne na plijesan i uši, ali siva plijesan može biti problem u produkciji plodova za vrijeme vlažnih godina.

‘Rovada’. Ovo je jedan od najboljih kultivara crvene ribizle porijeklom iz Holandije. Sorta koja se odlikuje veoma krupnim, predivnim, prozirnom bobicama crvene boje sakupljenim u dugim grozdovima. Ova kombinacija je ključni razlog visokih prinosa ovog kultivara, kao i olakšane berbe spram drugih. Plodovi su isto tako dobrog okusa kao i izgleda i veoma deliciozni za konzumiranje u svježem stanju, ali i unutar različitih prerađevina. Ovo je kasna sorta sazrijevanja i plodovi prispjevaju krajem jula. S obzirom na kasno cvjetanje u proljeće ova sorta u proizvodnji izbjegne kasne proljetne mrazeve. Biljka je veoma otporna na plijesan i različite bolesti lista.

Sorte bijele i pink ribizle

Kultivari bijele i pink ribizle su mnogo teži za pronaći na tržištu. Iste rastu i uzgajaju se poput crvenih ribizli, s tim da imaju manje kiseo, odnosno slađi, i jedinstven okus. Plodovi su sitni, bijele do žućkaste boje, i neprozirne do djelomično providne pokožice ploda.

‘White Imperial’. Sorta srednje sezone sazrijevanja, i predstavlja jednog od bijelih varijeteta koji je najčešće dostupan, odnosno raspoloživ na tržištu. Isti proizvodi sitne plodove sakupljene u duge grozdove, te ostvaruje umjerene prinose. Biljke imaju habitus u formi grma koji se širi.

‘Blanka’. Sorta je kasne sezone sazrijevanja, poznata po visokim prinosima i pouzdanoj produktivnosti. Plodovi su krupni, neprozirni, zagasito bijele boje, sakupljeni u duge grozdove. Biljke su bujnog rasta koji se širi, i lake su za uzgoj. Cvjeta sredinom proljeća.

‘Pink Champagne’. Plodovi ovog kultivara su djelimično prozirni i roze boje, te dobrog kvaliteta i okusa. Biljke su bujne, uspravnog rasta, i rezistentne na bolesti lista. Prinosi koje ostavruje ovaj kultivar su generalno niski.

‘Primus’. Sorta je kasne sezone sazrijevanja. Ima bijele do žućkasto obojene plodove na uspravnim, snažnim biljkama. Po kvalitetu ploda ova sorta je veoma slična kultivaru ‘Blanca’, stim da su njeni prinosi veoma niži.

Sorte crne ribizle

Crne ribizle se cijene zbog njihove jake arome, okusa i visokog sadržaja vitamina C.

‘Titania’. Kultivar srednje sezone sazrijevanja. Isti proizvodi krupne plodove visokog kvaliteta, te takođe ostvaruje i visoke prinose. Ovaj kultivar ima veoma bujan rast, biljke često dostižu visinu i do 1,8 m, a u punu produkciju ulaze sa tri godine. Ova sorta imuna je na hrđu ribizle, i ima dobru rezistentnost na pepelnicu.

‘Ometa’ je sorta crne ribizle nastala u Njemačkoj 1971. Godine, a u produkciji se nalazi od 1990. godine. Biljka ovog kultivara odlikuje se snažnim i uspravnim rastom, a grm dostiže visinu od 1-1,5 m. Plodovi joj sazrijevaju početkom jula, te spada u kultivare crne ribizle rane sezone sazrijevanja plodova. Plodovi su crne boje, krupni i nalaze se sakupljeni u izduženim grozdovima, gdje se obično u grozdu nalazi 7-8 bobica. Plodovi su slatko-kiselkastog okusa i izražene čvrstoće pokožice, i ‘Ometa’ predstavlja visokoprinosni kultivar crne ribizle.

Sorte ogrozda

Američki kultivari ogrozda su više rezistentni na bolest, produktivniji, zdraviji i prilagodljiviji na različite klimatske uslove nego evropski, koji imaju prednosti u veličini bobica, dobroj obojenosti i slatkom okusu.

Sorte ogrozda evropskog porijekla  

Hinomački crveni i hinomački žuti. Finskog porijekla. Plodovi su crvene odnosno zeleno žute boje. Hinomački crveni ima plodove srednje veličine, dok su plodovi hinomačkog žutog manji, sitniji. Kod oba, pokožica je kisela, opora, ali meso ploda je slatko, aromatično i ima veoma dobar okus. Biljke su kratke, umjerene bujnosti, uspravne i pomalo se šire. Hinomački crveni je više rezistentan na plijesan nego hinomački žuti. Prirasti oba imaju bodlje.

Invicta. Sorta srednje sezone sazrijevanja. Ima krupne svijetlo zelene plodove sa blagim okusom. Ovaj kultivar se koristi za preradu, gdje on obezbjeđuje boju i okus. Biljke su bujne i produktivne, a prirasti imaju brojne bodlje. Rezistentnost na plijesan je dobra, ali ne i na lisne pjege.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko