bs
Josta
Za 2012. godinu Reprocentar jagodastog voća H&H Friut na tržište uvodi novi proizvod, odnosno sadnice hibrida ribizle i ogrozda poznatog pod nazivom josta.

Josta, u engleskoj literaturi poznat kao ‘Jostaberry’, lat. Ribes x culverwellii, ili ponekad označen kao R. nidigrolaria, je hibrid ribizle i ogrozda stvoren u Njemačkoj. Josta predstavlja kompleksni hibrid koji je nastao ukrštanjem između evropske crne ribizle i sjeverno američkog stonog tipa ogrozda, manifestujući najbolje osobine od oba roditelja, i obično se predstavlja kao posebna vrsta. Ova vrsta jagodastog voća svoje ime je dobila kombinacijom njemačkih naziva za crnu ribizlu i ogrozd, i to ‘Johannisbeere’ (‘Jo’) i ‘Stachelbeere’ (‘Sta’).

Izdanci joste su bestrni, biljke dosta slične istim kod ogrozda i veoma izdržljive na edafske i klimatske uslove, te rezistentne na bolesti poznate kao hrđa i pepelnica. Biljke joste rastu u formi grma, izrazito su bujne, i mogu dostići dva metra u visinu, te zahtjevaju intenzivniju rezidbu kao i nešto veći razmak prilikom sadnje u odnosu na ribizle i ogrozde.

Josta počinje plodonositi ranije u odnosu na svoje roditelje, i predstavlja djelimično samooplodnu vrstu, što određenih godina može predstavljati veliki problem u produkciji, posebno u slučajevima nepovoljnih vremenskih prilika za vrijeme cvjetanja i oplodnje. Prije nego su potpuno zreli, odnosno u početnim fazama sazrijevanja, plodovi joste su često okusa više sličnom onom kod ogrozda, dok sazrijevanjem se isti mijenja i u stadiju pune zrelosti nalikuje onom kod crne ribizle, s tim da je nešto blaži. Plodovi joste su tamno obojeni (tamno purpurni do crni), sjajni, glatke površine, a sazrijevaju u julu i avgustu. Meso ploda joste je zelenkaste boje, i posjeduje izražene sjemenke. Prosječna težina ploda je oko 3 g, što je više nego kod crne ribizle, a manje u odnosu na ogrozd. Na izdancima plodovi joste se nalaze u parovima, za razliku od onih kod crne ribizle koji se razvijaju u grozdovima. Nakon berbe plodovi joste se veoma dobro čuvaju, te na temperaturi od 2-7oC, zadržavaju svoje osobine i do 4 dana nakon berbe. Danas postoje i kultivari joste, a neki od poznatijih su sljedeći: ‘Jostagrande’, ‘Jostina’, ‘Bauer Black jostaberry’, Red jostaberry’ i sl.).

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko