bs
Bijela jagoda
Za 2012. godinu Reprocentar jagodastog voća H&H Friut na tržište uvodi novi proizvod, odnosno sadnice pomalo neobične jagode sa potpuno bijelim plodovima koji imaju crvene sjemenke na svojoj površini, odnosno izgledaju kao albino verzija tipične jagode.

Britanski trgovački lanci su ih prozvali ‘pineberries’, što je engleska riječ nastala spajanjem dvije i to ‘pineapple’, što znači ananas i ‘strawberry’ što znači jagoda, dakle u prijevodu ananas jagoda, dok istu neki označavaju kao anagoda.

Dakle, pod nazivom ananas jagoda podrazumjeva se relativno nova vrsta ili sorta koja plodonosi blijedo ružičaste ili blijedo narandžaste do čisto bijele boje plodove koji su ukrašeni crvenim sjemenkama, te se još nazivaju i bijele jagode. Plodovi ove vrste imaju oblik kao oni kod obične jagode, s tim što su malo sitniji, uglavnom bijeli, i imaju okus i miris koji podsjećaju na ananas, te zbog toga navedeni nazivi.

Poput moderne ili standardne jagode, bijela jagoda je hibrid dvije vrste: divlje južno američke jagode, lat. Fragaria chiloensis, koja raste u nekim dijelovima Čilea, i sjeverno američke jagode, lat. Fragaria virginiana. Dakle, bijeli plod jagode je rezultat ukrštanja, a ne genetskog inžinjeringa kako to neki danas tvrde.

Postoji zapravo više različitih tipova bijele jagode, ali ovdje se isključivo misli na kultivisanu, a ne divlju vrstu. Zapravo, specifični varijetet jagode čija genetika doprinosi markantnom izgledu bio je spašen od strane skupine nizozemskih farmera. Oni su otkrili izvorni materijal ove vrste u Francuskoj, a nisu istu pronašli i spasili od izumiranja u divljinama Čilea, kao što su neki autori tvrdili. Nakon šest godina selekcije i kultivacije biljaka, vigor biljke i kvalitet ploda je poboljšan, te je donesena odluka da se ova vrsta jagode počne komercijalno uzgajati.

Kada je u pitanju kategorija sadnog materijala ove vrste jagode Reprocentar jagodastog voća H&H Friut će na tržište istu plasirati kao kontejnerske sadnice pojedinačnog ili zbirnog pakovanja.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko