bs
Savjeti
Koliko je teško uzgajati voćke za svoje vlastite potrebe? Koliko mnogo voćari hobisti znaju kako to stvarno treba učiniti? Koliko vremena i truda iziskuje takva aktivnost?

Ovo su teška pitanja za odgovor, pošto sva ona zavise od toga gdje živite, kakvo imate dvorište, i koje vrste voća želite uzgajati. Neke vrste voćaka su sasvim sigurno daleko lakše za uzgoj od drugih, ili pak imaju manje zahtjeve spram gajenja. Gotovo u bilo kojem dijelu BiH unutar okućnica i vrtova mogu se uzgajati jagode, jabuke, kruške. S druge strane, samo vrtlari u južnom dijelu zemlje (Hercegovina) mogu uzgajati citruse na otvorenom, smokve i druge mediteranske kulture, dok oni u unutrašnjosti iste mogu održavati samo u zatvorenim prostorima (na primjer limun u saksiji unutar kuće).

Treba napomenuti da nijedna vrsta voćaka od kojih Reprocentar jagodastog voća H&H Fruit proizvodi sadni materijal nije teška za uzgoj, ali ćete Vi imati daleko više uspjeha ukoliko pročitate šta određena vrsta voli, zatim ako odaberete adekvatan kultivar za uslove koje obezbjeđuje Vaš vrt ili okućnica, gajite njih pažljivo, i nježno ih podstaknete u proizvodnju plodova dobrog kvaliteta.

Koju vrstu voćaka je moguće uzgajati unutra okućnice ili vrta?

Smislen odgovor na ovo pitanje zahtjeva za početak uzeti u razmatranje klimu, koja će naravno zavisiti od mjesta gdje živite, odnosno područja gdje se nalazi mjesto na kojem želite uzgajati određenu vrstu voćaka. Koja je nadmorska visina, da li je odabrano mjesto u sjeni ili potpuno izloženo sunčevoj svjetlosti, da li je smješteno u unutrašnjosti zemlje ili je blizu većih vodenih površina, da li je okrenuto prema sjeveru ili jugu, su sve elementi koji će Vama pomoći da odredite klimatske uslove u kojim će Vaše biljke rasti i plodonositi. Fizičko i hemijsko stanje zemljišta je takođe važno, zatim đubrenje, zastiranje, navodnjavanje, odgajanje, rezidba itd. Međutim, klima, ili specifičnije, mikroklima je sigurno najvažniji faktor.

Krošnjaste voćke koje su porijeklom iz prohladnih klimata, kao što su jabuke, kruške, šljive, višnje i dr., zajedno sa vrstama iz grupe jagodastog voća, kao što su maline, kupine, borovnice, ogrozdi, i ribizle, mogu se uzgajati u većem dijelu naše zemlje. Sve one će vjerovatno da cvjetaju ranije nego normalno, i plodovi će sazreti i biti spremni za berbu prije, u toplim južnim dijelovima zemlje, nego u unutrašnjosti iste i prema sjeveru.

Vrste voćaka čije su prirodno stanište umjereno tople ili meditaranske klime, kao što su breskve, nektarine, citrusi, grozđe, uspjevat će bolje u južnom dijelu zemlje. Međutim, sa pravilnim izborom sorte, adekvatnom mirkoklimom, uzgojnim oblikom, neke od ovih vrsta moguće je uzgajati i u ostalim dijelovima zemlje. Primjer, breskve, nektarine, grozđe i dr.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko