bs
Jagodasto voće u vrtu

Zašto uzgajati jagodasto voće u vrtu?

Postoji jako puno razloga zbog čega je vrijedno uzgajati različite vrste voćaka za vlastite potrebe. Svežina, okus, adekvatno zdravstveno stanje, mogućnost izbora, sve su dijelovi odgovora na prethodno postavljeno pitanje. Takođe, danas postoji ogromna doza zabrinutosti industrijalizacijom komercijalne produkcije hrane i osjećajem da se želi znati više o tome odakle voće koje se konzumira dolazi, kako se uzgaja, te šta je sve urađeno s njim dok je došlo do krajnjeg potrošača. Činjenica je da mnogi tek danas ponovo otkrivaju toliko jednostavnu istinu da nije samo okusno, već i iznimno zadovoljavajuće jesti plodove voćaka koje smo sami uzgojili.

Savršeno zrelo, savršeno svježe. Plodovi svih vrsta voćaka tokom perioda sazrijevanja u jednom momentu dostignu vrhunac svog okusa, odnosno trenutak kada su oni najoptimalnijeg stepena zrelosti za konzumaciju u svježem stanju. Obično, mada ne uvijek, u tom trenutku plodovi su još uvijek na biljci, te je suština ubrati iste i što je više moguće uživati u neposrednoj blizini tog trenutka. Ukoliko Vi uzgajate voćke unutar svojih okućnica ili vrtova imat ćete veoma dobre šanse za predviđanje, a zatim i degustiranje savršene zrelosti njihovih plodova. Međutim, ukoliko Vi kupite voće u trgovini sa namirnicama ili velikim supermarketima, sigurno ćete takav užitak propustiti. Komercijalno uzgajano voće se skoro uvijek bere prije nego je ono dostiglo najoptimalniji stepen zrelosti za konzumaciju u svježem stanju, tako da isto može biti transportovano bez oštećenja, te skladišteno u prostorijama sa kontrolisanom atmosferom kako bi se u određenoj mjeri zaustavio proces zrenja. Ideja je da plodovi sazrijevaju ili kada dospiju na tržište ili pak tek kada ih Vi donesete kući. U svakom slučaju, nikada ne možete naći tako dobar okus kao kada se plod voćke ostavi na biljci da dozrije prirodno.

Sezonsko i lokalno. Koliko puta ste vidjeli svježe plodove jagode i borovnice na tržištu u februaru, jabuke i kruške u maju, i velikog broja ostalih vrsta u izvansezonskom periodu. Kako je tako nešto moguće? Odgovor je očigledan: u prvom slučaju plodovi su uzgajani na drugoj strani svijeta, i oni su prevalili hiljade kilometara dok su došli do Vas, ili su pak proizvedeni primjenom sofisticiranih tehnologija za izvansezonski period (staklenici sa grijanjem, hidroponija i dr.) na istoj strani, dok u drugom primjeru isti su do tog momenta bili uskladišteni u prostorijama sa kontrolisanom atmosferom. Postavlja se jednostavno pitanje, po kojoj cijeni za kvalitet i okus kupujete iste?

Nevjerovatno koliko se čovjek kroz brzinu života naviko da sve što želi bude na raspolaganju tokom cijele godine, i da je izgubiio osjećaj sa koliko boljeg okusa je voće ako se ono uzgaja lokalno i jede u sezoni.

Izbor i raznolikost. Dobro opskrbljene police voća u supermarketima mogu davati dojam izbora, ali ono što Vi vidite je samo kap u okeanu u odnosu na pravi izbor koji imate ako se odlučite za vlastiti uzgoj voća. Reprocentar jagodastog voća H&H Fruit pruža iznenađujući izbor vrsta i sorti jagodastog voća, gdje većinu predstavljaju moderni kultivari selekcionisani za pojedine atribute kao što su veličina, boja ili okus ploda, te rezistentnost biljaka na različite bolesti i štetočine. U okviru naše palete Vi ćete pronaći  biljke koje daju neobične plodove koje vjerovatno nikada niste vidjeli na tržištu, obzirom da istih još uvijek nema u masovnijoj proizvodnji na području BiH, a plodovi određene vrste zbog osjetljivosti, odnosno lake kvarljivosti ne mogu se transportovati na veće udaljenosti. Tako na primjer, iz naše palete sadnog materijala jagodastog voća za okućnice i vrtove možete imati svježe plodove tokom čitave sezone, sa sljedećom strukturom: jednorodnu jagodu koja prispjeva za berbu u maju, dvorodnu malinu u junu, jednorodnu malinu u julu zajedno sa ranim sortama borovnice, kupinu i tajberi u avgustu zajedno sa ribizlama i ogrozdima, dvorodnu malinu u avgustu, spetembru i oktobru, krupnoplodnu brusnicu i aroniju u septembru i oktobru.

Pored jagodastog voća, u okviru Vašeg vrta možete uzgajati i krošnjaste voćke. Sadni materijal istih možete takođe nabaviti u okviru Reprocentra jagodastog voća H&H Fruit, a isti je porijeklom od naših saradnika, odnosno ovlaštenih rasadnika na području BiH, kao i u velikim agro centrima i poljoprivrednim apotekama. U ovom segmentu pored savremenih kultivara jabuke, kruške, šljive, višnje, trešnje i dr, možete pronaći i neke tradicionalne sorte, domaće ili odomaćene, odnosno često smatrane obiteljskim voćkama, koje polaku izumiru, zaboravljaju se a predstavljaju nacionalno blago. Neki primjeri su: senabija, jaribasma, zelenika i dr.

Organska opcija. Primjena hemikalija u okviru okućnica ili vrtova veoma je osjetljivo pitanje, s obzirom da većina ljudi danas teži jesti hranu koja je proizvedena na potpuno prirodan način, bez ikakve primjene hemijskih sredstava i najvećeg mogućeg stepena biološke ispravnosti. Same voćke, kao i njihovi plodovi skloni su brojnim bolestima i štetočinama od kojih se same teško mogu oduprijeti, te stoga u određenim situacijama potrebno je poduzeti akcije za spašavanje tih biljaka. Treba imati na umu da nekoliko oštećenih plodova usljed bolesti i štetočina ne utiče na cjelokupan okus i kvalitet, te da je sve više i više organskih opcija kontrole bolesti i štetočina postalo dostupno i u vrtnom ambijentu. Takođe, treba znati da je moguće proizvesti plodove sa velikim stepenom biološke ispravnosti i primjenom dozvoljenih hemijskih preparata što podrazumjeva integralni koncept proizvodnje. Ma koji metod ili proizvod odlučite da koristite, uvijek prakticirajte sigurnosne mjere i pročitajte i slijedite uputstva data na etiketi preparata.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko