bs
Borovnice
Rasadnik Reprocentra jagodastog voća H&H Fruit iz grupe borovnica proizvodi sadni materijal jedne od danas komercijalno najvrednijih vrsta za uzgoj u oblasti jagodastog voća, visokožbunaste borovnice, u čemu je vodeći na ovim prostorima. Takođe, u ponudi su sadnice i nekoliko polužbunastih kultivara borovnice.

Visokožbunasta borovnica, poznata i kao sjeverna visokožbunasta borovnica, ili samo američka borovnica, (Vaccinium corymbosum) danas je postala najpopularnija vrsta voća kako za proizvođače, tako i za potrošače u većini zemalja svijeta. Ova kultura, američkog porijekla, vodeća je vrsta borovnice za komercijalni uzgoj, a u pomološkom smislu pripada grupi jagodastog voća, unutar koje po ekonomskoj važnosti zauzima prvo mjesto. Biljka kultivisane visokožbunaste borovnice je višegodišnji, drvenasti, listopadni grm, koji u prirodi dostiže visinu od 1,50 do 3,0 m, a u komercijalnoj proizvodnji visina njenog žbuna se održava na oko 2,0 m. Krupne, okusne, plavo obojene bobice, veličine 1,0-2,5 g, predstavljaju plod ove vrste, i iste su deliciozne kao svježe voće, a mogu biti i prerađene u džemove, razne umake, sokove ili pak zamrznute. Zeleno, u ljeto, ili crveno, u jesen, obojeni listovi ove vrste, zajedno sa njenim kompaktnim habitusom, čine biljku visokožbunaste borovnice i veoma privlačnom pejzažnom kulturom.

Visokožbunasta borovnica je potpuno različita u odnosu na borovnicu poznatu u našim krajevima. Šumska borovnica literaturno se naziva bilberi (Vaccinium myrtillus) ili evropska crna planinska borovnica. Ista je domaća vrsta u Velikoj Britaniji, sjevernoj Evropi, Sjevernoj Americi i Sjevernoj aziji gdje se često može pronaći kako raste na rubovima vlažnih crnogoričnih šuma, često na višoj nadmorskoj visini. Biljku bilberija čini niskorastući grm koji nosi pojedinačne tamno plavo obojene plodove koje lokalno stanovništvo sakuplja iz prirodnih populacija zbog njihovog izrazitog okusa. Takođe, danas se bilberi uzgaja i komercijalno, prvenstveno kroz održavanje prirodnih populacija, a popularne su i unutar vrtova.

Prema tome, visokožbunasta borovnica može biti izazov, kao cijenjena vrsta voća za komercijalnu proizvodnju i/ili unutar okućnice. Iako su zahtjevi spram uzgoja ove kulture prilično specifični, i umnogom se razlikuju od drugih vrsta iz grupe jagodastog voća, visokožbunasta borovnica se sasvim sigurno uspješno može uzgajati u većini dijelova BiH, mada su za istu najpogodnija područja sa prohladnom klimom, i veće nadmorske visine u centralnom i južnom dijelu. Za okućnice ili vrtove, visokožbunasta borovnica je biljka relativno laka za uzgoj i održavanje.

Za razliku od većine vrsta jagodastog voća visokožbunasta borovnica ne podnosi intenzivnu obradu, te se redovi unutar plantaže iste nakon sadnje malčiraju sa organskim materijalom od kojih se najčešće koriste piljevina četinara, sječka i borove iglice, materijali koji se obavezno moraju planirati prilikom zasnivanja zasada. Ova biljka može stradati usljed ekstremnijih aplikacija đubriva, te se o tome mora voditi računa pri uzgoju iste. Takođe, veoma mali broj bolesti i štetočina je karakterističan za ovu kulturu, što ukazuje na minimalnu potrebu prskanja. Ono što može predstavljati problem za istu iz grupe štetočina su zemljišni glodari, koji se jako brzo nastane u zoni rednog prostora obzirom na bogatstvo istog sa organskom materijom. Pored toga, na većim plantažama i ptice mogu predstavljati problem hraneći se plodovima u periodu njihovog sazrijevanja.

S jedne strane, za komercijalne proizvođače, pored zahtjeva visokožbunaste borovnice spram posebnih osobina zemljišta, potrebno je ispoštovati i niz specifičnih, samo za ovu vrstu karakterističnih uzgojnih praksi, dok sa druge strane, ova vrsta istovremeno predstavlja kulturu koja omogućava najveći ekonomski uspjeh od bilo koje druge vrste voćaka trenutno akutelnih u uzgoju.

Ključni faktor za uzgoj visokožbunaste borovnice predstavlja adekvatno zemljište, a što podrazumjeva: pH vrijednost u intervalu 4,5-4,8, izobilje organske materije, te potpunu prirodnost u pogledu uslova uzgoja. Ukoliko Vaše zemljište ne posjeduje takve karakteristike uzgoj borovnice može biti pod velikim upitnikom.

Visokožbunasta borovnica predstavlja apsolutno novu kulturu na prostorima BiH, a prvi put u poslijeratnom periodu introdukovana je 2006 godine, kada su zasnovane eksperimentalne plantaže u okviru našeg rasadnika. Danas je ista jedna od najperspektivnijih vrsta u razvoju voćarstva na našim prostorima, te se teži zasnivanju komercijalnih površina pod datom.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko