bs
Opis proizvoda

Reprocentar jagodastog voća H&H Friut proizvodi sadni materijal kultivara kupine i hibrida maline i kupine sljedećih kategorija:

  • kontejnerske sadnice i
  • sadni materijal kategorije zreli izdanak golih žila.

Kontejnerske sadnice kultivara kupine i hibrida maline i kupine dolaze kao pojedinačne sadnice u saksijama, ili pak u polietilenskim vrećicama, naravno u zavisnosti od zahtjeva kupca, ali i od namijene proizvoda.

Kontejnerske sadnice kupine i hibrida maline i kupine u saksijama podrazumjevaju ukorjenjene, razvijene biljke sa listovima, uobičajeno visine 15-25 cm, sa korijenom koji se razvija u saksiji prečnika 9 cm i zapremine 0,9 l. Navedene sadnice se proizvode kako za komercijalne plantaže, tako i za voćare hobiste, odnosno sve one koji žele izvršiti sadnju u periodu izvan klasične sezone jesen – proljeće.

Proizvedeni sadni materijal kupine i hibrida maline i kupine koji se prodaje u velikim tržnim centrima i poljoprivrednim apotekama, pored kontejnerske sadnice u saksiji prečnika 9 cm, dolazi i kao kontejnerska sadnica upakovana u crne polietilenske vrećice. Ovaj tip sadnog materijala dominira za ovu namjenu prvenstveno iz razloga nemogućnosti redovnog zalijevanja u prodajnim centrima, te adekvatna smjesa supstrata i zapakovana vrećica omogućavaju biljkama da se bez zalijevanja u životu održavaju dva mjeseca. Ovo nije klasična kontejnerska sadnica, već jedno prelazno rješenje između sadnice golih žila i iste, s obzirom da je korijen upakovan u adekvatan supstrat, a da nadzemni dio predstavlja zreli izdanak golih žila, koji može na sebi imati ili ne razvijene pupoljke. Ovaj tip kontejnerskih sadnica dolazi u adekvatnoj ambalaži koja podrazumjeva osnovno pakovanje – kartonska kutija na kojoj je sa čeone strane, uz sliku date vrste, utisnut naziv iste i naš jedinstveni logo i slogan, na poleđini su date osnovne informacije u pogledu značaja kontejnerske sadnice, odnosno karakteristike iste golih žila, sa adekvatnim sistemom uzgoja i razmacima sadnje, te adresom i našim kontaktom, i dopunsko pakovanje prema zahtjevima kupca.

Sadni materijal kupine i hibrida maline i kupine kategorije zreli izdanak golih žila podrazumjeva biljku golog korijena (bez supstrata) čiji nadzemni sistem predstavlja ožiljeni vrh i dio jednogodišnjeg izdanka određene visine izvađen iz matičnog zasada u periodu mirovanja biljaka. Budući da se kupina i hibridi maline i kupine u okviru Reprocentra jagodastog voća H&H Friut razmnožavaju vegetativnim načinom potapanja vrha jednogodišnjih izdanaka ne treba biti zbunjujuće ukoliko na ovom tipu sadnica se primjete pupoljci okrenuti prema dole. Posebna pomotehnička radnja kod ovog tipa sadnica kupine i hibrida u godini nakon sadnje jeste uklanjanje starog dijela izdanka kako bi se nakon prijema obezbjedio nesmetan razvoj mladih izdanaka za plodonošenje naredne sezone. Sadnja ovog tipa sadnog materijala kupine i hibrida može se obavljati sve do početka vegetacije, odnosno dok se pupoljci u bazi biljke i na izdancima ne počnu razvijati.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko