bs
Tipovi
Rasadnik Reprocentra jagodastog voća H&H Fruit je vodeći u regionu po proizvodnji sadnog materijala maline, kako u pogledu različitih vrsta i sorti, tako i različitih kategorija sadnica.

Proizvodimo sadni materijal oba tipa maline:

  • jednorodni, dvogodišnji ili ljetni, i
  • dvorodni, jednogodišnji ili jesenji.

Dvogodišnje sorte maline plodonose na prirastima starim dvije godine, tokom četiri sedmice perioda sazrijevanja u terminu juni-juli, a nekeda i do prve polovine avgusta, naravno u zavisnosti od sorte. Dakle, sorte maline iz ove grupe stupaju na rod tek druge godine po sadnji, dok prethodne iste emituju samo vegetativni rast. Dvogodišnji izdanci koji su plodonosili nakon berbe suše se i odumiru. Trenutno, u proizvodnji na području BiH, dvije najzastupljenije sorte maline vilamet (‘Willamette’) i miker (‘Meeker’) pripadaju ovom tipu.

S druge strane, jednogodišnje sorte maline plodonose tokom prve godine na drugoj-gornjoj polovini jednogodišnjih izdanaka tokom nekoliko sedmica u periodu od avgusta do oktobra, odnosno sve do pojave prvih jačih mrazeva u jesen, naravno, u zavisnosti od sorte. Takođe, kultivari maline iz ove grupe, na nižem dijelu izdanka koji nije plodonosio te jeseni (donja polovina), mogu donijeti rod sljedeće godine u periodu maj-juni, odnosno nešto malo ranije u poređenju sa standardnom sezonom plodonošenja koja karakteriše dvogodišnje sorte. Dakle, sorte iz grupe jednogodišnjih malina mogu plodonositi dva puta na jednom izdanku u dvije različite vegetacione sezone, u jesen prve i ljeto druge godine. Ipak, zbog niza prednosti ove sorte u intenzivnoj proizvodnji uzgajaju se samo za jednu, jesenju berbu, dakle izdanci se ostavljaju da žive samo jednu godinu.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko