bs
Kultivari
Većina kultivara uzgajanih u prvim godinama kultivisanja krupnoplodne brusnice bila je izravno odabrana iz divljih populacija, sa preko 100 alociranih imena za iste. Četiri, svi selekcionisani u 19 vijeku, još uvijek formiraju bazu komercijalne proizvodnje brusnice, a to su: ¨Early black¨, ¨Howes¨, ¨McFarlin¨ i ¨Searles¨. Prva tri kultivara su selekcionisana u Masačusetsu, a četvrti u Viskonsinu. Od tada uzgajivački program (selekcija), podržan od strane USDA (Američka Agencija za razvoj poljoprivrede), proizveo je samo sedam komercijalno uspješnih kultivara, i to: Beckwith, Bergman, Crowely, Franklin, Pilgrim, Stevens i Wilcox.

‘Early black’. Kahhon od Masačusets-a, introdukovao je ovu divlju selekciju, i ona je još uvijek najšire uzgajani varijetet, posebno u istočnim područjima uzgoja krupnoplodne brusnice Sjeverne Amerike. Ovaj varijetet je bio veoma mnogo korišten u oplemenjivačkim programima. Iako ima isključivo male do srednje veličine plodove, sazrijeva veoma rano (već krajem avgusta u nekim područjima), i ostvaruje dobre prinose sjajnih bobica, koje se pretvaraju u tamno crvenu, skoro crnu boju, kada su potpuno zrele. Boboce ovog varijeteta pomalo su kruškolikog oblika, blago se sužavaju na kraju, i pomalo ukazuju na stabljiku, ali su veoma čvrste građe, tako da se ne gnječe lako prilikom manipulacije, i dobro se skladište. Takođe, boboce ovog genotipa posjeduju dobar okus.

Dodatna prednost genotipa ¨Early black¨ je ta, da je isti otporan na ¨bolest lažnog cvjetanja¨. Ovaj kultivar je odličan izbor za bilo koga ko uzgaja brusnice po prvi put, posebno ukoliko se želi dobiti ukrasna vrijednost kao dodatak proizvodnji plodova. Njegova ukrasna vrijednost leži u njegovim malim, svijetlo zelenim listovima koji se pretvaraju u duboku crvenu boju, i daju atraktivnu obojenost zemljišnog pokrivača tokom zime. Kultivar ¨Early black¨ se nalazi među najprilagodljivijim, i veoma laganim za uzgoj sortama krupnoplodne brusnice, uspijevajući unutar vrtova i polja sa malo manje kiselim zemljištima nego što su generalno preporučena, i isti je dosta otporniji na mraz, nego većina ostalih kultivara.

‘Franklin’. Ovaj kultivar krupnoplodne brusnice sačinjen 1930 godine, od strane H. J. Bain iz USDA u Whitesbog-u, Nju Džersi, a isti predstavlja križanca između ¨Early black¨ i ¨Howes¨. Poslije toga, isti je bio testiran u Masačusetsu, i odabran za introdukciju 1961 godine. Ovaj kultivar ostvaruje viši prinos nego bilo koji od njegovih roditelja, a takođe sazrijeva rano, odmah nakon ¨Early black¨. Srednje do velike bobice čuvaju se dobro, iste su okruglog oblika i crvene do tamno crvene boje. Prilikom uzgoja ove sorte krupnoplodne brusnice treba znati da ista zahtijeva određeni vremenski period za uspostavljanje habitusa, budući da lozja kod iste nisu veoma bujna, ali ona daje kompaktnu biljku, sa kratkim izdancima i srednje dugim vertikalnim prirastima, te je lagan za kontrolu rasta u malom prostoru. ¨Franklin¨ je takođe otporan na ¨bolest lažnog cvjetanja¨.

‘Searles’. Isti predstavlja kultivar koji daje plodove sredinom sezone, odnosno od sredine do kraja septembra. Selekcionisan je od strane A. Searles od Viskonsina iz divlje populacije, i još uvijek je među najvažnijim varijetetima uzgajanim u u ovoj oblasti. Bobice ovog varijeteta su srednje veličine i duboko crvene boje sa čvrstim mesom. Iste se ne čuvaju dobro u skladištu. Lozja su produktivna, prilično gruba u građi, i ima visoke okomite priraste.

‘McFarlin’. Ovaj kultivar posebno je popularan u Vašingtonu i Oregonu, ali je takođe široko uzgajan i u Kanadi. Selekcionisan je i uzgojen iz divlje populacije od strane T. H. McFarlin-a iz Južnog Craver-a, Masačusets, 1874. Iako bobice ovog kultivara nisu jednake veličine, krečući se od srednjih do velikih u berbi, one imaju izvrstan okus. Iste sazrijevaju sredinom sezone, i prilično su karakteristične, duboko crvene boje sa istaknutom čaškom i voštanim rumenilom. One su ili okruglog ili, sasvim često, izduženog oblika. ¨McFarlin¨ ima snažan habitus, obzirom da proizvodi masu porasta koji se lako zamrse. Prilikom uzgoja istog je potrebo držati pod kontrolom redovnom rezidbom. Ovaj kultivar je otporan na mraz, kao i na ¨bolest lažnog cvjetanja¨.

‘Stevens’. Ovaj kultivar postaje sve više popularan kod uzgajivača brusnice u Viskonsinu i Nju Džersiju. On je križanac između ¨McFarlin¨ i ¨Potter¨. Porijeklom je iz Whitesbog-a, Nju Džersi, a odabran je od strane Baina, između 1938 i 1940, te intordukovan 1950 godine. Veoma krupan, tamno crveni plod je okruglog ili ovalnog oblika, spoljošten sa oba kraja. Sazrijeva sredinom sezone, meso ploda je čvrsto, i dobro se skladišti. Lozja su bujna i produktivna. Isti je lagan za uzgoj, a posebno je pogodan za siromašna zemljišta kojima nedostaje organska materija. Jedini nedostatak ovog kultivara jeste da nije otporan na ¨bolest lažnog cvjetanja¨ kao neki drugi kultivari.

‘Pilgrim’. Ovaj kultivar je križanac između ¨Prolific¨ i ¨McFarlin¨, načinjen od strane Bain-a u Whitesbog-u 1930. ¨Pilgrim¨ je bio testiran u istočnom Werhamu, Masačusets, i introdukovan 1961 godine. On je visokopronosan kultivar sa posebno velikim ovalnim bobicama koje su grimizno crvene boje, sa voštanim rumenilom i krem obojenim mesom. Sazrijeva kasno i dobro se čuva. Lozja su srednje bujnosti sa prilično dugačkim uspravnim prirastima. Nije privlačan za tuponosnog lisnog skakavca, te tako nije ni sklon bolesti ¨lažnog cvjetanja¨.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko