bs
Riječ više
Osnova Reprocentra jagodastog voća H&H Fruit jeste produkcija visokokvalitetnog sadnog materijala što većeg broja vrsta iz ove grupe, i to različitih kvalitativnih i kvantitativnih kategorija, uz zagarantovan otkup svih količina proizvedenih plodova. Jednom rječju, zaokružen cjelovit ciklus produkcije.

U tom pogledu prvo je bilo neophodno postaviti temelje za savremeni rasadnik, a što je podrazumjevalo uvođenje novih vrsta i sorti jagodastog voća koje do tada nisu egzistirale na području BiH. Ovo je prvi rasadnik koji je na područje BiH introdukovao visokožbunastu borovnicu, krupnoplodnu brusnicu, jednogodišnji tip maline, ribizle, ogrozde, aroniju i hibride jagodastog voća, a danas od istih proizvodi visokokvalitetan sadni materijal. Ovakav trend se nastavlja i u 2012. godini, gdje se po prvi put na području BiH nude sadnice kamčatke, goija, joste, sibirskog kivija, asimine i pasjeg trna od jagodastog, te plavog graha i šiba od neobičnog voća za domaću proizvodnju. Ovo je dovelo do ogromne prekretnice u proizvodnji jagodastog voća na području naše zemlje, te su se po prvi put, zahvaljujući aktivnostima Reprocentra, masovnije zasnovali plantažni zasadi visokožbunaste borovnice kao jedne od najperspektivnijih vrsta za komercijalnu produkciju iz ove grupe.

Istovremeno sa uvođenjem novih vrsta jagodastog voća, uz rasadničku produkciju, introdukovane su i nove sorte tradicionalno uzgajanih vrsta, a posebno dvogodišnjeg tipa maline, gdje je Reprocentar dao veliki doprinos u zamjeni zastarjelih kultivara, te se konstantno radi na introdukciji novih na bolesti i štetočine tolerantnijih sorti, kao i onih posebno pogodnih za stono tržište (produžen rok trajanja nakon berbe bez posebnih tretmana).

Reprocentar je posebno ponosan na proširenje palete sadnog materijala jagodastog voća uvođenjem novih kategorija, odnosno tipova sadnica. Tu se ističe kontejnerski tip sadnice koji se proizvodi za sve vrste jagodastog voća. S druge strane, Reprocentar je u mogućnosti proizvesti sve tražene količine sadnog materijala na vrijeme prema ranije definisanoj potražnji.Pored kontejnerske sadnice, tim stručnjaka konstantno provodi eksperimente na uvođenju novih kategorija sadnog materijala za pojedine vrste, a sve u cilju što bolje ponude istog, i slijeđenja savremenih tehnologija u proizvodnji jagodastog voća (reznice korijena za maline, dugi izdanci golih žila za izvasezonsku produkciju maline i sl.).

Rasadnik jagodastog voća Reprocentra H&H Fruit zasnovan je na dvije različite lokacije. Na lokaciji Hotigošće, 12 km udaljenoj od centra grada Bugojna, u pravcu naselja Vesela, na nadmorskoj visini od 1050 m u apsolutno izolovanom području, nalazi se kompleks zemljišnih površina i pratećih objekata gdje su zasnovani matični zasadi – zasadi za produkciju dijelova biljaka koji se koriste za razmnožavanje istih, kao i niz plastenika unutar kojih se obavlja ožiljavanje i odgajanje razmnoženih biljaka, sa cjelokupnom infrastrukturom. Taj dio obuhvata Poljoprivredno gazdinstvo “Hotigošće” sa cjelokupnom infrastrukturom.

Drugi dio rasadnika Reprocentra obuhvata kompleks kojeg čine: savremeno kontejnersko polje, niz staklenika i plastenika, te upravna zgrada i pakirnica za sadni materijal, smješteni u neposrednoj blizini motela ¨HEKO¨ na magistralnom putu Bugojno-Split u pravcu Kupresa. U okviru plastenika i staklenika odvija se ožiljavanje dijelova biljaka koji služe za razmnožavanje istih, kao i produkcija kontejnerskih sadnica. Kontejnersko polje služi za odgajanje sadnica, te proizvodnju istih spram starosti i zapremine kontejnera. U objektu pakirnice obavlja se pakovanje sadnica namijenjenih velikim tržnim centrima u adekvatnu ambalažu, odnosno za ljubitelje jagodastog voća koji isto žele uzgajati na manjoj površini, odnosno unutar okućnica. Sadnica svake vrste, bez obzira na kategoriju, prolazi određene faze kontrole, te na tržište izlazi sa certifikatima o sortnoj čistoći i fitopatološkoj ispravnosti izdatim od ovlaštene institucije.

U segmetu otkupa, skladištenja i dorade finalnog proizvoda Reprocentar H&H Fruit raspolaže sa apsolutno modernom hladnjačom i sušarom sa cjelokupnom infrastrukturom. Takođe, data kompanija posjeduje i niz certifikata za apostrofirane segmente svojih aktivnosti. Većina otkupljenih šumskih plodova nakon dorade i pakovanja na tržište izlazi kao organski proizvod sa važećim certifikatom, a Reprocentar pored certifikata za organski proizvod posjeduje i ISO 9001, HACCP i KRAV certifikat.

Distribucija sadnog materijala, zamrznutih proizvoda, kao i transport otkupljene sirovine za hladnjaču, širom naše zemlje obavlja se pomoću dostavnih vozila sa adekvatnom opremom.

Dakle, Reprocentar jagodastog voća H&H Fruit je jedinstven u regiji po organizacijskoj šemi, gdje je ciklus produkcije upotpunjen kako unutar same kompanije, tako i za proizvođače i sakupljače sirovinske baze, noviteti i razvoj su posebno naglašeni, domaće i inostrano tržište obuhvaćeno, struka i praksa jednostavno spojeni u poslovni život.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko