bs
Maline
U grupi jagodastog voća podgrupa maline je najsloženija, s obzirom da se unutar iste nalazi veliki broj kako različitih vrsta, tako i tipova. Kao primjer može se izdvojiti podjela kod maline spram dva kriterija, i to na osnovu perioda plodonošenja i boje ploda.

U odnosu na period plodonošenja i frekvenciju pojave istog, maline se dijele na dva osnovna tipa. Prvi je ljetni tip, odnosno kultivari dvogodišnjeg tipa maline, koji plodonose jednom tokom godine, uglavnom sredinom ljeta (kultivari: ‘Meeker’, ‘Willamette’, ‘Tulameen’, ‘Glen Ample’, ‘Octavia’, ‘Cascade Delight’ i dr.), i drugi tip, sorte jednogodišnjeg ili dvorodnog tipa maline, koje ostvaruju manji prinos u navedenom periodu, a veći krajem ljeta i u jesen, odnosno sve do jakih mrazeva na kraju sezone (kultivari: ‘Polka’, ‘Polana’, ‘Autumn Bliss’, ‘Heritage’, ‘Joan J’, ‘Caroline’, ‘Josephine’, ‘Himbo Top’ i dr.).

Prema drugom kriteriju, boji ploda, maline se dijele na: crvene, crne, purpurne i žute. Crvene i crne maline su odvojene, zasebne vrste, dok su purpurne maline hibridi između ove dvije. Većina malina žute boje ploda su prirodne kolor varijante crvenih malina, te su one identične njima na svaki drugi način. Sorte koje pripadaju ljetnom tipu maline dominantno imaju crveno obojene plodove sa različitim nijansama (svijetlo do tamno crvene), ali istim pripadaju i crne, te purpurne maline. S druge strane, jesenje maline takođe, imaju dominantno crveno obojene plodove pretežno svjetlijih nijansi, ali obuhvataju i one koje imaju žuto obojenu pokožicu ploda. Posljednjih godina razvijen je i kultivar dvogodišnjeg tipa maline ‘Valentina’ koji ima svijetliju boju ploda, odnosno žuto-narandžastu.

Glavna razlika između maline i kupine je u načinu odvajanja ploda od peteljke u vrijeme berbe. Kod maline se plod prilikom berbe odvaja od srži, poznatoj kao plodište, istu ostavljajući na biljci kad se ubere. Razultat su plodovi maline slični naprstku, sa šupljinom u centru (jedan od razloga zašto malina ubrzo nakon berbe kalira). Kupina, s druge strane, odvoji se u bazi plodišta tako da ubrani plodovi uključuju i srž kao svoj sastavni dio. Isti je slučaj i sa hibridima maline i kupine. Dakle, sada je jasno moguće razlikovati crnu malinu od kupine.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko