bs
Opis proizvoda

Reprocentar jagodastog voća H&H Friut proizvodi sadni materijal aronije sljedećih kategorija:

  • kontejnerske sadnice,
  • sadni materijal kategorije zreli izdanak golih žila i
  • presovane ili balirane sadnice.

Kontejnerske sadnice aronije dolaze kao pojedinačne sadnice u saksijama različite zapremine i starosti biljke, ili pak u polietilenskim vrećicama kao jednu godinu stare sadnice, naravno u zavisnosti od zahtjeva kupca, ali i od namijene proizvoda.

Kontejnerske sadnice aronije u saksijama podrazumjevaju ukorjenjene, razvijene biljke sa listovima, koje imaju dva ili više izdanaka, uobičajeno visine 25-30 cm, sa korijenom koji se razvija u saksiji različite zapremine. Standradna sadnica ovog tipa za aroniju predstavlja jednu godinu stara biljka u saksiji zapremine 0,9 l. Međutim, spram zahtjeva kupaca kontejnerske sadnice aronije u saksijama mogu podrazumjevati i dvo, tro i višegodišnje biljke. Naravno, u zavisnosti od starosti sadnice i veličine nadzemnog sistema planira se i zapremina kontejnera. Višegodišnja sadnica borovnice podrazumjeva biljke iste starije od tri godine i isključivo je namijenjena za velike tržne centre ili specijalne narudžbe. Takođe, navedne sadnice već na sebi nose određenu količinu plodova i iste se mogu zadržati u datom kontejneru u okviru bašte ili vrta.

Proizvedeni sadni materijal aronije koji se prodaje u velikim tržnim centrima i poljoprivrednim apotekama, pored kontejnerske sadnice u saksiji prečnika 9 cm, dolazi i kao kontejnerska sadnica upakovana u crne polietilenske vrećice. Ovaj tip sadnog materijala dominira za ovu namjenu prvenstveno iz razloga nemogućnosti redovnog zalijevanja u prodajnim centrima, te adekvatna smjesa supstrata i zapakovana vrećica omogućavaju biljkama da se bez zalijevanja u životu održavaju dva mjeseca. Ovo nije klasična kontejnerska sadnica, već jedno prelazno rješenje između sadnice golih žila i iste, s obzirom da je korijen upakovan u adekvatan supstrat, a da nadzemni dio predstavlja zreli izdanak golih žila, koji može na sebi imati ili ne razvijene pupoljke.

Sadni materijal aronije kategorije zreli izdanak golih žila podrazumjeva biljku golog korijena (bez supstrata) čiji nadzemni sistem čine dva ili tri jednogodišnja izdanka određene visine izvađenu iz matičnog zasada u periodu mirovanja biljaka. Pojedinačne sadnice aronije tipa zreli izdanak golih žila pakuju se u buntove sa određenim brojem komada, obično 10-15.

Presovane ili balirane sadnice aronije predstavljaju zrele izdanke golih žila čiji je korijen upakovan u određeni supstrat koji se potom presuje uz korijen i omota specijalnom folijom. Ovaj tip sadnog materijala aronije namijenjen je kako za komercijalne proizvođače, tako i za voćare hobiste, odnosno poljoprivredne apoteke i velike tržne centre.

Bez obzira na tip sadnog materijala, svaka sadnica aronije koja se na tržište plasira za poljoprivredne apoteke i velike tržne centre dolazi u adekvatnoj ambalaži koja podrazumjeva osnovno pakovanje – kartonska kutija na kojoj je sa čeone strane, uz sliku date vrste, utisnut naziv iste i naš jedinstveni logo i slogan, na poleđini su date osnovne informacije u pogledu značaja kontejnerske sadnice, odnosno karakteristike iste golih žila, sa adekvatnim sistemom uzgoja i razmacima sadnje, te adresom i našim kontaktom, i dopunsko pakovanje prema zahtjevima kupca.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko