bs
Kultivari

‘Seascape’

‘Seascape’ je kultivar višerodnog tipa jagode nastao u U.C. Wolfskill eksperimentalnom voćnjaku ukrštanjem sorti ‘Selva’ i ‘Douglas’. Ime ove sorte potiče od grada smještenog u blizini centra za istraživanje. Sorta ‘Seascape’ je  prvobitno testirana pod oznakama ‘Cal 83.49-1′ i ‘CN49′, a u proizvodnju je uvedena 1991. godine. Izuzetno pouzdana sorta, čak i u toplim i suhim područjima.  Pripada grupi ‘dan neutral tipova biljke jagode’, što znači da nije osjetljiva na dužinu dnevne svjetlosti za cvjetanje. Ovaj kultivar jagode, predstavlja standrad u proizvodnji jagode u Americi. Sa vremenom sazrijevanja plodova od jula do oktobra, pripada ranoj sezoni. Plodovi ove sorte su izduženi, čvrsti, sjajni i atraktivne crvene boje mesa i pokožice kad su zreli. Po krupnoći, plodovi ove sorte jagode se svrstavaju u grupu krupnih plodova.

‘Albion’

‘Albion’ je sorta jagode nastala u Americi 1997. godine na Univerzitetu u Kaliforniji, a u proizvodnji je od 2004. godine.  Nastala ukrštanjem sorti ‘Diamante’ i ‘Cal 94.16-1′, a testirana pod oznakama ‘Cal 97.117-3′ i ‘CN220′. Primarni cilj nastanka ove sorte je bio da zamjeni kultivar ‘Diamante’ u komercijalnoj proizvodnji, što je i urađeno.  ‘Albion’ je izrazito rodna sorta te trenutno spada među najpopularnije sorte jagode mjesečarke.

Biljka raste uspravno i formira umjeren broj stolona/vriježa. Plodovi sorte ‘Albion’ dozrijevaju tokom cijelog ljeta, sve do kraja septembra. Za razliku od svog roditelja sorte ‘Diamante’, ovaj kultivar jagode daje krupnije i kvalitetnije plodove. Plod ove sorte je krupan, izduženog oblika, simetričan, aromatičan i privlačne crvene boje mesa i pokožice. Čvrste je teksture, te je ovaj kultivar jagode pogodan za svježu upotrebu, za preradu i skladištenje. U pogledu bolesti, kultivar ‘Albion’ se pokazao kao otporan na verticilijum i trulež korijena, dok na bolest poznatu kao antraknoza pokazuje rezistentnost.

‘Selva’

‘Selva’ je sorta stalnorađajuće jagode nastala 1977. godine ukrštanjem sorte ‘Brighton’ i hibrida između kultivara ‘Tufts’ i jednog od roditelja genotipa ‘Pajaro’. Ova sorta jagode prvo je bila označena kao selekcija ‘Cal 75.71-107′, a kasnije je testirana pod oznakom ‘CN18′.  Ime ‘Selva’ potiče od plaže La Selva u blizini eksperimentalnog voćnjaka. Karakteristika ove sorte je da plodonosi tri mjeseca nakon sadnje bez obzira o kom tipu sadnog materijala se radi. Plodovi ove sorte sazrijevaju od polovine jula do polovine oktobra.  Plodovi su krupni i svijetlo crvene boje, pravilnog oblika i umjerenog okusa. Vrh plodova je svijetliji u odnosu na ostali dio i dosta je čvršći. Odlikuju se velikom čvrstoćom te u odnosu na druge sorte bolje podnose transport. U pogledu bolesti i štetočina pokazala se kao sorta koje je otporna na bolesti korijena i lista.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko