bs
Šib
Za 2012. godinu Reprocentar jagodastog voća H&H Friut na tržište uvodi novi proizvod, odnosno sadnice nove vrste jagodastog voća na području BiH poznate kao 'šib' ili 'saskaton'.

Šib ili saskaton, lat. Amelanchier alnifolia, predstavlja neuobičajenu vrstu voća koja posljednjih godina doživljava sve veću popularnost. Naziv saskaton (‘Saskatoon’) pretpostavlja se da dolazi od skraćenog naziva za plod tipa bobice od starosjedilačkih naroda Amerike. Latinska nomenklatura je manje jasna, odnosno porijeklo Amelanchier je nesigurno, iako je to naziv koji francuzi koriste za biljku, a alnifolia znači olistala joha. Prirodno stanište saskatona su hladni dijelovi Sjeverne Amerike, i ova biljka je predstavljala glavni izvor hrane za domorodce i naseljenike. Do prije jednog desetljeća ova vrsta je rasla samo u prirodi, ali su uzgajivači postali zainteresirani za njen uzgoj u komercijalne svrhe. Na engleskom jeziku za ovu vrstu se još koriste sljedeći nazivi: ‘Serviceberry’, ‘Juneberry’, i ‘Shadbush’. Pripada porodici Rosaceae., ista familija kao jabuke, šljive i trešnje.

Iako se uobičajeno na engleskom naziva kao berry, što u prijevodu znači bobica, plod ove vrste je jabuka, odnosno poput onog kod jabuke i kruške. Većina divljih grmova proizvode sitne plodove, dok oni kod savremenih kultivara imaju iste daleko krupnije.

Plodovi saskatona odgovaraju u izgledu i okusu istim kod borovnice, te se mogu koristiti na isti način. Biljka saskatona raste u obliku grma ili listopadnog drveta koji mogu imati visinu 3-12 m. Nadzemni sistem se sastoji od dugih ili kratkih izdanaka, ali samo kratki izdanci nose rod. Izdanci su glatki, tamnosive ili crvenkaste kore. Cvijetni pupoljci se formiraju na jednogodišnjim izdancima, a plodonošenje nastupa slijedeće sezone. Upadljivi bijeli cvjetovi se javljaju rano u proljeće prije listanja. Biljke saskatona su samo djelimično samooplodne, tako za adekvatnu proizvodnju preporučuje se posaditi više do jedne vrste. Listovi su zeleni, okruglo-ovalnog oblika, dužine 2-5 cm. U jesen mjenjaju boju iz upadljivo žute do crvenkasto-smeđe. Plodonošenje ove vrste je početkom ljeta u toplijem klimati ili kasno u ljeto u hladnijem, a plodovi su tamnoljubičasti do crni, 5-15 mm dugi. Okus je sladak, mada ponekad i gorak zbog sjemenki. U jednom plodu se nalazi 4- 10 smeđih sjemenki sa kožastom opnom.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko