bs
Preporuke
Kako izbjeći uobičajene greške koje se dešavaju prilikom uzgoja različitih vrsta iz grupe jagodastog voća:

Pročitajte osnovna uputstva 1-3 mjeseca prije sadnje. Na osnovu istih, kao i savjeta od stručnjaka za datu oblast možete na vrijeme donijeti pravilnu odluku za uzgoj određene vrste i izvršiti neophodne pripreme. Ako klimatski i edafski faktori Vašeg područja nisu pogodni za uzgoj vrste koju Vi želite, tada na vrijeme možete spriječiti neuspjeh i izabrati pravu alternativu.

Provjeriti Vaše biljke odmah nakon prijema pošiljke. U slučaju sadnice kategorije zreli izdanak golih žila korijen istih održati svježim i adekvatno vlažnim, ali ne natopljen u vodi sve do momenta sadnje. Nakon prijema biljaka provjeriti korijen na sadržaj vlage, ukoliko je suh malo ga oprskati vodom, te ga skladištiti na svježe mjesto ili pak utrapiti u zemljište do momenta sadnje. Prilikom pripreme za sadnju ne držati biljke potopljene u vodi predugo (do desetak minuta). Kontaktirajte nas odmah ukoliko vidite neki problem sa dostavljenim sadnicama. Naš tim stručnjaka Vam preporučuje da ne prikraćujete korijen prilikom sadnje kod svih vrsta jagodastog voća.

Voditi računa o dubini sadnje. Biljke neće uspjeti napredovati ako je korjenje suviše duboko ili suviše plitko. U slučaju sadnica kategorije zreli izdanak golih žila dubina sadnje se određuje na osnovu dubine na kojoj je biljka uzgajana u rasadniku, a ista se određuje prema jasno uočenoj liniji od zemlje na biljci.

Kontejnerski tip sadnice posaditi za 1 cm dublje u odnosu na površinu supstrata s obzirom da će doći do slijeganja zemljišta. Nakon sadnje adekvatno sabiti zemljište oko korijena sadnice, te po potrebi izvršiti zalijevanje, ne da se biljci obezbjedi voda, već da se pospješi kontakt zemlje sa korijenom.

Ne saditi kultivisane biljke blizu divljih populacija istih, ili pak onih čije porijeklo je nepoznato. Divlje vrste, neodržavane kultivisane biljke predstavljaju izvor zaraze za Vaše novoposađene kulture. Na primjer, zapuštene ograde obrasle divljim malinama i kupinama mogu imati veoma negativan uticaj na savremene kultivare istih koje uzgajate unutar svojih okućnica ili pak u vrtu.

Njega biljaka nakon sadnje. U slučaju sadnice kategorije zreli izdanak golih žila kod maline i kupine obavezno ukloniti stari dio kada se pojavi novi izdanak iz zemlje. S druge strane, kod ribizli i ogrozda u slučaju oba tipa sadnica izvršiti prikraćivanje izdanaka na početku vegetacije. Uklanjanje starog dijela kod ovog tipa sadnice će podstaći biljku da proizvodi više izdanaka, kao i pomoći istoj da uspostavi snažan korjenov sistem. Kako bi se izbjeglo spaljivanje korijena novoposađenih biljaka đubrivom isto primjenjivati samo nakon što se biljke uspostave, odnosno niukom slučaju mineralna đubriva ne aplicirati tokom sadnje.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko