bs
Više o gljivama

10 GLJIVARSKIH ZAPOVIJEDI 

  1. Ne brati i ne jesti gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ;
  2. Ne nositi gljive u zatvorenim torbama, naprtnjačama, kantama, PVC vrećicama i slično. U obzir dolaze samo pletene i prozračne košare;
  3. Ne jesti sumnjive vrste gljiva: premlade, prestare, vlažne, sitne, smrdljive, gorke, ljute;
  4. Ne jesti gljive koje si dobio od ”dobrog samoukog poznavaoca gljiva”;
  5. Ne miješati u košari jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama;
  6. Nema niti jednog pravila kojim bi se otrovna gljiva razlikovala od jestive. Nisu jestive sve gljive koje rastu na panju, niti sve one koje jedu razne životinje, sve one koje ne mijenjaju boju mesa. Brati samo ono što dobro poznaješ;
  7. Jela od gljiva pripremati odmah nakon branja, eventualno drugi dan ili gljive odmah očistiti, a potom na adekvatan način konzervirati. Ne podgrijavatijela od gljiva i ne držati gljive sirove ili pripremljene u hladnjaku. Ne jest gljive u velikim količinama, jer su većinom teško probavljive;
  8. Svaku gljive koja se ubere, još jednom kod kuće na miru pogledati, konsultovati stručnu literaturu i ako postoji trun sumnje pitati stručnjaka za istu. Ne ekperimentisati na sebi i svojim bližnjima s jestivošću sumnjive i nedovoljno poznate gljive;
  9. Pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, istrajnim proučavanjem literature, razmjenom iskustava među gljivarima, pohađanjem predavanja o gljivama i izložbama gljiva u organizaciji stručnih gljivarskih udruženja;
  10. Zapamtiti: OPREZ JE MAJKA MUDROSTI.
Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko