bs
Gljive
Reprocentar jagodastog voća H&H Fruit isporučuje gljive u svježem, suhom, zamrznutom stanju i u salamuri, naravno u zavisnosti od određene vrste. Tako na primjer, jedna vrsta može biti kao finalni proizvod u svim navedenim stanjima, dok druga samo u jednom. Obrada i pakovanje vrši se uglavnom spram zahtjeva kupca. Međutim, generalno svaka vrsta gljive koja se otkupljuje ima specifičan način obrade i samim tim i karakterističan finalni proizvod.

VRGANJ. Ova vrsta gljive na tržište se plasira kao svježa, zamrznuta, suha i u salamuri, te za istu postoje različiti finalni proizvodi spram navedenog stanja.

Svježi vrganj se na tržište plasira kao cijeli i polutka.
Svježi cijeli vrganj se klasira na sljedeće klase: KLASA I – kapa odozdo bijela bez uboda (oštećenje) picolo prečnik kape do 4 cm i grande prečnik kape preko 6 cm, KLASA II – kapa odozdo bijele do limun žute boje sa do 5% uboda mix (picolo, medijum i grande) i KLASA III bijela, limunžuta i zelena sa ubodom preko 10% mix (picolo, medijum, grande).
Svježi vrganj polutka podrzumjeva isti presječen uzdužno na pola. Svježi cijeli i polutka vrganj se pakuje u drvene gajbe 300 g, 500 g i 2.000 g, koje se potom pakuju u paletu.
Zamrznuti vrganj se na tržište distribuira kao: cijeli, polutka, laminat i kocka.
Cijeli zamrznuti vrganj se klasira u sljedeće klase:

  • klasa I kapa odozdo bijela bez uboda (oštećenje od crva), i to kao: picolo prečnik kape do 4 cm, medijum prečnik kape 4-6 cm i grande prečnik kape preko 6 cm;
  • klasa II kapa odozdo bijele do limun žute boje sa do 5% uboda, i to kao: picolo prečnik kape do 4 cm, medijum prečnik kape 4-6 cm i grande prečnik kape preko 6 cm.

Zamrznuti vrganj polutka podrzumjeva isti presječen uzdužno na pola, te klasiran u identične klase kao i cijeli spram navedenih kriterija. Pakovanje zamrznutog cijelog i polutka vrgnja podrazumjeva PVC vrećicu i kartonsku kutiju (8 kg netto).
Zamrznuti vrganj u obliku laminata podrazumjeva isti izrezan uzdužno na debljinu 7 mm. Isti se pakuje u PVC vrećice i kartonsku ambalažu (7 kg netto), te se iste slažu u europaletu.
Zamrznuti vrganj u obliku kocke podrazumjeva isti izrezan na kocke dimenzija 2×2 cm, te se pakuje u PVC vrećice i kartonsku ambalažu (7 kg netto).
Suhi vrganj podrazumjeva isti izrezan uzdužno na debljinu 7 mm. Isti se pakuje u PVC vrećice i kartonsku ambalažu, te se iste slažu na europaletu.

Galerija: Proizvodi - Vrganj

 

LISIČARKA. Ova vrsta gljive na tržište se plasira kao svježa, zamrznuta, suha i u salamuri, te za istu postoje različiti finalni proizvodi spram navedenog stanja.

Svježa lisičarka se na tržište plasira isključivo kao cijela gljiva. Prilikom otkupa vrši se razvrstavanje lisičarke spram veličine klobuka, a potom slijedi čišćenje od zemlje i drugih primjesa. Dakle, finalni proizvod svježe lisičarke podrazumjeva gljive dobro očišćene od primjesa sa odsječenim držakom pri dnu, te se iste potom pakuju u gajbe po 4 kg, koje se potom slažu na paletu.
Zamrznuta lisičarka kao finalni proizvod podrazumjeva cijele gljive upakovane u PVC vrećice i kartonske kutije (netto 7 kg) koje se potom slažu na paletu.

Suha lisičarka kao finalni proizvod podrazumjeva uzdužno isječene ili iscjepane gljive osušene i upakovane u kartonske kutije (netto 5 kg). Naime, nakon adekvatnog čišćenja gljiva lisičarka se cijepa uzdužno na 4-6 dijelova, tako da svaki dio ima dio klobuka i dio drške, te nakon toga ista se stavlja na sušenje. Treba naglasiti da se mokra lisičarka ne može sušiti, jer ona tokom ovog procesa pocrni i na kraju se mora baciti. Zbog toga mokru lisičarku treba salamuriti ili pak uopšte ne brati gljive po kišovitom vremenu, te niukom slučaju istu prati radi čišćenja. Suha lisičarka mora zadržati prirodnu zlatnu boju i mora se čuvati u adekvatnoj papirnoj ambalaži na suhom mjestu.
Lisičarka u salamuri podrazumjeva jedan specifičan način obrade ove gljive. Naime, nakon čišćenja i razvrstavanja spram veličine, gljiva se kuha u slanoj vodi (2% soli), tako da se ona stavlja u proključalu vodu, te u istoj drži 5-8 minuta nakon ponovnog ključanja. Nakon toga, gljiva se istresa u gajbe koje sa adekvatnim šupljinama koje obezbjeđuju cijeđenje, te se ispire hladnom vodom. Nakon cijeđenja i hlađenja gljiva se istresa u PVC burad i prelijeva slanom (25% soli) vodom – salamura. Na ovaj način lisičarka je blanširana, konzervirana i zaštićena od propadanja, te sada ima produžen vijek trajanja.

Galerija: Proizvodi - Lisicarka

 

BLAGVA. Ova vrsta gljive na tržište se isključivo plasira kao svježa, upakovana u adekvatnu ambalažu različite zapremine spram zahtjeva kupca.

Galerija: Proizvodi - Blagava

 

CRNA TRUBA. Ova vrsta gljive se uglavnom koristi kao svježa ili suha, ali uvijek cijela. Posebno je važnu ovu gljivu ubrati po sunčanom i suhom vremenu kako bi imala prirodnu sivosmeđu boju, kao i da se odreže dno drške kako bi se odstranila zemlja. Kao svježi proizvod mora biti očišćena i od drugih primjesa. Ako se radi o svježoj ista je se pakuje u drvene gajbe 2 kg, dok se suha pakuje u kartonske kutije 4 kg.

Galerija: Proizvodi - Crna truba

 

SMRČAK. Ova vrsta gljive na tržište se plasira kao svježa, zamrznuta i suha, te za istu postoje različiti finalni proizvodi spram navedenog stanja, a koji su identični onima kod lisičarke.

KATALOG

 Katalog gljiva

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko