bs
Goji
Za 2012. godinu Reprocentar jagodastog voća H&H Friut na tržište uvodi novi proizvod, odnosno sadnice nove vrste jagodastog voća poznate kao goji.

Goji je na našim prostorima nova vrsta jagodastog voća, a u zadnjih nekoliko godina njegovi plodovi su munjevito osvojili evropsko i američko tržište. Porijeklom je iz umjerenih i suptropskih regiona Kine, Mongolije i Himelaja na Tibetu, odakle se posljednjih godina proširio u Ameriku i Evropu. Bobice gojia su sastavni dio mnogobrojnih ljekovitih preparata zbog svojih antistarosnih osobina, što je posljedica nevjerovatno visokih nivoa antioksidanasa u njima.

U Aziji, za plodove gojia se koristi naziv ‘crveni dijamanti’. U područjima porijekla plodovi gojia su veoma cijenjeni, a iste Mongoli i Kinezi godinama koriste vjerujući da su oni ogovorni za dug život i zdravlje mnogo ljudi u tom regionu. Tako se plodovima gojia pripisuje niz prednosti u pogledu očuvanja zdravlja ljudi, te se u Kini, Tibetu i Indiji koriste da: štite jetru, poboljšaju vid, seksualnu funkciju i plodnost, ojačaju ekstremitete (noge) i imunološki sistem, poboljšaju cirkulaciju, i u konačnici podstiču dugovječnost.

Goji spada u familiju Solanaceae, gdje se još ubrajaju paradajz, paprika i krompir. Goji je zapravo varijetet i veoma blizak srodnik vrste poznate pod engleskim nazivom ‘wolfberry’ (Lycium barbarum L. – vučije bobice), ali u odnosu na istu sadrži niz karakteristika od iznimne važnosti za očuvanje zdravlja ljudi. U literaturi se navodi kao Lycium barbarum var. goji ili na engleskom jeziku kao ‘Goji berry’, a u regionalnom govornom području za isti često se susreće izraz goji ili godži.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko