bs
Jagoda okusa maline
U ponudi Reprocentra jagodastog voća H&H Fruit u 2012. godini naći će se još jedna nova vrsta jagode čiji plodovi imaju prekrasan okus maline (tzv. jagoda okusa maline).

Ovo je varijetet jagode (Fragaria x ananassa) čije biljke cvjetaju u maju i junu, nakon čega se formiraju veoma privlačni, izrazito slatkog okusa plodovi koji počinju prispjevati u periodu od kraja juna do kraja jula. Jedna posebno interesantna karakteristika je i činjenica da se sjemenke na plodu kod ove jagode nalaze u vrlo dubokim jamicama, za razliku od onih kod standardne jagode, po čemu je ista dobila uobičajen naziv na tržištu ‘framberry‘, izveden od holandskih i francuskih riječi za malinu (framboos/framboise) i engleske za jagodu.

Plodovi ove jagode su veoma dekorativni, crvenkasto ljubičaste boje, te su pogodni za širok spektar upotrebe, odnosno mogu se konzumirati kao svježi, ili u kombinaciji sa sladoledom, u voćnim salatama ili kolačima. Iako okus ploda predstavlja kombinaciju maline i jagode, biljke framberija u pogledu rasta i razvoja su iste kao i kod standardne jagode, te mogu uspjevati na različitim tipovima zemljišta. Ipak, najveći prinosi jagode čiji plodovi imaju okus maline ostvaruju se na adekvatno dreniranim i plodnim zemljištima, kao i lokacijama sa punom osunčanošću kako bi se postigla tipična slatkoća plodova.

Biljke framberija mogu se posaditi direktno u zemljište, odnosno plantažu ili pak uzgajati u različitim tipovima kontejnera (saksija), kao i u vrećama ispunjenim supstratom. Ukoliko se ista planira proizvoditi u plantažnom zasadu sadnja se obavlja na uzdignute gredice zemljišta prekrivene folijom, identične onim kod jednorodnog tipa jagode. Kao i kod ostalih vrsta i tipova jagode, biljke framberija na jednom mjestu mogu ostati samo par godina, a onda je potrebno nove posaditi na drugo mjesto. Plodovi framberija mogu se brati od juna pa sve do prvog mraza. Nekoliko sedmica nakon posljednje berbe, lisna masa postaje odumrla, te je neophodno provesti uklanjanje iste, odnosno agrotehnička operacija uklanjanja ili tzv. ‘šišanja’ starog lišća identična onoj kod jednorodne jagode nakon berbe.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko