bs
Asimina
Za 2012. godinu Reprocentar jagodastog voća H&H Friut na tržište uvodi novi proizvod, odnosno sadnice nove vrste voća na području BiH poznate kao asimina.

Asimina predstavlja vrstu voća koja ima neuobičajeno krupne plodove u odnosu na druge voćke, a porijeklom je iz Sjeverne Amerike, dok se prirodne populacije iste mogu naći u 25 država istočnog SAD-a, gdje raste kao divlja kroz veći dio Indijane. Iako je većina prirodnih staništa ove vrste uništena, ona se još uvijek može naći u izobilju duž rijeka i potoka, kao i u šumama. Autohtona asimina botanički je poznata kao Asimina triloba, i ona je jedini član familije Annonaceae prilagođen umjerenim klimatskim zonama. Nekoliko tropskih i suptropskih srodnika ove kulture predstavljaju važne vrste voća. Međutim, od svih vrsta asimine pronađenih u Americi, jedino ova ima najveći potencijal u komercijalnoj produkciji voća. Stabla asimine imaju bujan, tropski izgled, kao i jesenju boju lišća i deliciozne plodove. Pored toga, određeni dijelovi biljke sadrže asimicin, jedinjenje sa aktivnim pesticidnim svojstvima (insekticidi). Danas postoji nekoliko komercijalnih plantaža asimine u Sjevernoj Americi, Aziji, Australiji i Evropi, te ista pokazuje snažan trend širenja u produkciji.

Asimina je interesantna kao jedinstveno i neobično voće, ali se ona još uvijek masovnije ne gaji, odnosno ne dobija komercijalni značaj koji bi trebala. Danas postoji nekoliko kultivara asimine, od kojih većina predstavlja divlje selekcije. Mnoge od imenovanih sorti ove vrste su nastale u Indijani, što je vjerovatno razlog za uobičajeni nadimak kao što je ¨Indijanska banana¨. Takođe, zbog izražene pokožice ploda koja obiluje vlaknima, te time podsjeća na standardnu bananu, otuda da se za istu zajedno sa geografskom odrednicom koristi i to ime. Rod Asimina dobio je ime po indijanskoj riječi ‘assimin’, što označava francuske kolonije ‘asiminier’, te otuda i ostao uobičajen naziv za ovu vrstu. Pored navedenih naziva, ova vrsta voća još je poznata i kao: lažna banana, banana siromašnih ljudi, ili po sličnosti na špansku papaju ‘paw-paw’. U našem govornom području za ovu vrstu svi navedeni nazivi mogu biti adekvatni, s tim da jedinstven i terminološki jednostavan ostaje samo asimina.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko