bs
Pasji trn
Za 2012. godinu Reprocentar jagodastog voća H&H Friut na tržište uvodi novi proizvod, odnosno sadnice nove vrste jagodastog voća na području BiH poznate kao 'pasji trn'.

U posljednjih nekoliko godina drevna kultura poznata kao pasji trn se dokazala veoma korisnom kao ukrasna, ali i ljekovita vrsta, koja se sve više uzgaja zbog svojih veoma cijenjenih plodova. Ova vrsta neuobičajenog voća porijeklom je iz Euroazije (od sjverozapadne Evrope, kroz centralnu Aziju do Altai gorja do zapada i sjevera Kine i sjevera Himelaja), a ista je u Sjevernoj Americi uglavnom poznata kao atraktivni ukrasni grm, a u Evropi i Aziji kao hrana, te zbog svojih farmaceutskih svojstava. Njenu dekorativnu vrijednost predstavlja listopadna biljka koja ima srebrenaste listove, a proizvodnu i ljekovitu narandžasto obojeni plodovi (bobice) koje se na granama mogu zadržati veći dio zime.

Engleski naziv za ovu vrstu je ‘Sea-buckthorn’ prema njenom prirodnom staništu, s obzirom da ona raste u neposrednoj blizini mora, kao i zbog posjedovanja mnogo bodlji ili trnja na prirastima što podsjeća ne neke dekorativne vrste koje imaju izražene trnove, a poznate su kao ‘buckthorn’. Latinski naziv za pasji trn jeste Hippophae rhamnoides, i spada u familiju Elaeganaceae. Ime roda Hippophae predstavlja klasičan latinski naziv za izraze ¨zasjajiti konja¨ ili ¨konja učiniti sjajnim¨, ime koje je bilo skovano u davna vremena nakon što se primjetilo da ishrana konja lišćem ove biljke poboljšava njihovo zdravlje i čini njihovu dlaku sjajnom.

Listovi ove biljke sadrže značajnu količinu proteina (prosjek 15%) i prema tome mogu se koristiti kao hrana za stoku i kućne ljubimce, a njeni plodovi spadaju među najhranljivije unutar kultura voća.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko