bs
Novosti
Reprocentar jagodastog voća od sada jedan od najvećih otkupljivača gljive na području BiH
Objavljeno: 04. Januar 2013.

U protekloj sezoni Reprocentar jagodastog voća H&H Fruit proširio je svoje aktivnosti u pogledu otkupa, prerade i skladištenja velikog broja vrsta gljive koje rastu na području BiH. Otvoreni su novi pogoni, uposleni radnici, te nabavljene mašine i oprema za ovakvu vrstu aktivnosti. Cjelokupne količine otkupljene gljive u okviru novootvorenih pogona prošle su određene faze, te kao različiti finalni proizvodi izvezeni u zemlje širom Evrope.

Ciklus prerade gljive u okviru Reprocentra podrazumjeva sljedeće radnje: prijem sirovine na prijemnoj rampi, zatim sortiranje i pranje primljene sirovine, čišćenje, te pakovanje prema finalnom proizvodu. Nakon toga finalni proizvod se skladišti u komorama hladnjače na adekvatnom temperaturnom režimu.

Finalni proizvodi podrazumjevaju sljedeće: svježe cijele gljive, zamrznute cijele gljive, zamrznute gljive u formi laminata, kocke, te samljevenu gljivu. U narednoj sezoni paletu finalnih proizvoda planiramo obogatiti sa sušenom gljivom u različitim pakovanjima.

Otkup gljive vrši se širom Bosne i Hercegovine, a sakupljači tokom sezone mogu lično istu predati i u okviru samog Reprocentra tokom 24 sata svakog dana.

I u narednoj sezoni Reprocentar se priprema za nastavak započete aktivnosti, uz modernizaciju cjelokupnog ciklusa kako u pogledu osoblja, tako i mašina i opreme. U 2013. godini vršit će se otkup sljedećih vrsta gljive: vrganj, lisičarka, blagva, crna truba, zlatna lisičarka, medveđa šapa, smrčak, rujnica, ježavka i sunčanica.

Za detaljnije informacije pogledajte nove rubrike u okviru naše web prezentacije koje se isključivo odnose na gljivu: skladištenje i prerada – otkup gljive, proizvodi – gljive, te detalj više o gljivi.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko