bs
Novosti
Naručite publikaciju pod naslovom “Vodič za proizvodnju jagodastog voća”
Objavljeno: 03. Januar 2013.

Publikacija pod naslovom ¨Vodič za proizvodnju jagodastog voća¨ sadrži devet poglavlja na 215 stranica, unutar kojih se nalaze neophodne informacije počev od adekvatnog izbora vrste za uzgoj, nabavke sadnog materijala (lokacija, kategorije) do same tehnologije proizvodnje svake odabrane kulture pojedinačno (razmak sadnje, sistem uzgoja, agro i pomotehničke mjere). Sadržaj prvog poglavlja podrazumjeva osnovne informacije o Reprocentru jagodastog voća H&H Fruit, kao baznoj jedinici za nabavku sadnog materijala različitih kategorija i finalnom mjestu prihvata, odnosno otkupa proizvedenih plodova odabrane vrste jagodastog voća.

Drugo poglavlje tretira vrste koje se ubrajaju u grupu jagodastog voća, s obzirom da se radi o proizvoljnom grupisanju ili klasifikaciji, te postoje mnogobrojna razmimoilaženja posebno u terminološkom smislu, što može biti zbunjujuće kako za komercijalne proizvođače, tako i one koji se uzgojem voćaka bave iz hobija. U okviru istog moguće je saznati osnovne informacije o kulturama (porijeklo, detaljniju podjelu, mogućnost uzgoja, zahtjevane uslove) kako onim uobičajenim u proizvodnji na našim prostorima, tako i istim koje su velika nepoznanica za bosanskohercegovačke proizvođače, ali se od istih u okviru Reprocentra H&H Fruit proizvodi sadni materijal (tkzv. neuobičajene vrste voća). Obrađene nove vrste jagodastog voća prestavljaju ujedno i njihovu promociju, a podaci koji će se dati prestavljaju prve informacije o istim, kako bi usljedila njihova introdukcija, te na taj način testirala mogućnost uzgoja u našim uslovima.

Treće poglavlje tretira problematiku o tome šta sve proizvođač mora uzeti u obzir prije sadnje odabranih vrsta jagodastog voća, te daje generalnu sliku u pogledu izbora lokacije, pripreme zemljišta, orjentacije tržišta, oblika organizovanja proizvodnje jagodastog voća i sl. U okviru ovog poglavlja takođe su predstavljeni principi integralne proizvodnje voća, sa osnovnim informacijama koje se odnose na zaštitu biljaka u datom sistemu.

Kroz poglavlja od četvrtog do devetog, predstavljeni su principi specijalističkih tehnologija uzgoja po vrstama jagodastog voća, i to sljedećim redoslijedom: jagode, maline i kupine, borovnice, brusnice, ribizle i ogrozdi, te aronija. Unutar svakog od ovih poglavlja nalaze se osnovne informacije u pogledu karakteristika date vrste za proizvodnju, sistem uzgoja sa razmacima sadnje i formom habitusa biljke, agro i pomotehničkih mjera zajedno sa programima zaštite od bolesti i štetočina u okviru koncepta integralne proizvodnje, kao i đubrenja.

U akcijskoj ponudi koja traje do kraja mjeseca januara cijena jednog priručnika sa tvrdim uvezom u full kolor varijanti iznosi 15,00 KM. Isti se može kupiti u okviru aministrativnih prostorija Reprocentra ili u motelu ‘Heko’ koji se nalaze na magistralnom putu Bugojno – Split na izlazu iz grada prema Kupresu.

Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko