bs
Novosti
Otvorena nova hladnjača u Begovom Hanu (Žepče)
Objavljeno: 15. Juli 2016.

Ovih dana u Begovom Hanu, općina Žepče otvorena je suvremena hladnjača za zamrzavanje i preradu svih vrsta jagodastog i bobičastog voća, kao i bilja i šumskih plodova. Ova hladnjača posluje u okviru kompanije HEKO d.o.o. Bugojno, kompanije koja u segmentu proizvodnje sadnog materijala jagodastog i bobičastog voća, kao i hladioničkim kapacitetima, spada u red najvećih kompanija u regionu, pa i šire.

Kapacitet novootvorene hladnjače iznosi oko 2300 tona i u potpunosti zadovoljava potrebe farmera i berača sa područja ZDK i šire. Ova investicija je nastala kao rezultat potrebe proširenja postojećih hladioničkih kapaciteta u našoj kompaniji koji se nalaze u Bugojnu sa blizu 4 500 tona. Ove aktivnosti predstavljaju našu zahvalnost ovim izvanrednim ljudima ovog dijela naše domovine sa kojima smo do sada imali značajnu i izvanrednu suradnju.

U navedenoj hladnjači u najkraćem periodu biti će instalirana najsuvremenija oprema za sortiranje, kontrolu i pakiranje zamrznutog voća i uvedene sve procedure za zadovoljavanje kvalitete proizvoda u skladu sa propisima Europske unije, tako da će biti u prvoj fazi uposleno preko 20 radnika koji će raditi na prijemu skladištenju, zamrzavanju, sortiranju i pakiranju jagodastog i bobičastog voća od preko 1 000 kooperanata, a u planu imamo otkupiti cca 1 000 tona maline i preko 300 tona ostalog jagodastog i bobičastog voća, šumskog bilja i plodova. Uglavnom se radi o otkupu plodova iz intenzivnih zasada : (malina, kupina, ribizle, jagoda, borovnica, aronija), šumskih plodova: ( divlja borovnica, brusnica, malina, jagoda, kupina, jabuka i kruška; crveni i bijeli glog, šipurak, drijenak, trnjina, crni i bijeli dud, te gljive vrganj i lisičarka i dr.)

Ovo je također naš mali doprinos u sanaciji šteta nastalih nedavno nakon katastrofalnih poplava i klizišta nezabilježenih na ovim prostorima. Ovim želimo potaknuti na formiranje novih nasada i plantaža jagodastog i bobičastog voća prvenstveno maline i kupine. Prilika je zahvaliti se i menadžmentu organizacije IFAD uz čiju pomoć su podignuti nasadi u ovom kraju na 542 dunuma za isto toliko korisnika, što je značajan zamajac ekspanziji u razvoju i proizvodnji jagodičastog voća, koja ima značajnu prođu na tržištu Europske Unije.

Galerija: Hladnjača Begov Han
Promotivni Video
Saradnici
farma_usaid ppf_logo bios frigomontaza mikro_partner
Certifikati
ok-2-2013-doc6_ ok-1-2013-doc5_ 491811-fsms-2013-10-18-iqnet-pdf4_ 491811-fsms-2013-10-18-englisch-pdf3_ 491811-fsms-2013-10-18-deutsch-pdf2_ haccp-2012-heko